Lil John Mendapat Hidayah di Bulan Puasa

Penyanyi Rap, DJ, dan pengeluar rekod terkenal Amerika Jonathan H. Smith, atau dikenali dengan nama pentasnya Lil Jon, menerima Islam pada hari Jumaat di Masjid King Fahad di Los Angeles.

Jon secara terbuka mengumumkan penerimaannya kepada Islam di hadapan jemaah yang ramai di masjid tersebut.

Sebuah video yang dikongsi di media sosial menunjukkan rapper Amerika itu membaca syahadah, ikrar iman, dalam bahasa Arab dan kemudian dalam bahasa Inggeris, di bawah bimbingan imam masjid tersebut.

Lahir di Atlanta, Georgia, pada tahun 1972, dan dikenali dengan nama sebenarnya Jonathan H. Smith, rapper itu mendapat kemasyhuran atas peranannya dalam mempromosikan subgenre hip-hop pada awal tahun 2000-an.

Jon, yang terkenal dengan personaliti dinamik dan ungkapan jenakanya seperti “Yeah!” dan “Okay,” muncul menjadi terkenal dengan hits puncak carta seperti “Get Low” dan “Turn Down for What.”

Jon menjadi orang Amerika yang terkenal kedua yang menerima Islam semasa minggu pertama Ramadan tahun ini, mengikuti jejak penulis dan aktivis AS, Shaun King.

Dengan menerima Islam, Jon menyertai kumpulan selebriti yang telah memeluk agama Islam, termasuk tokoh-tokoh terkenal seperti Clarence Seedorf, Andrew Tate, Kevin Lee, Gervonta Davis, dan Thomas Partey.

Related Articles